Dugo iščekivano prolepšanje vremena sa sobom donosi mnogo ljudi na ulicama, pune bašte i osmehe! Kako nam je sada mnogo lakše da ustanemo iz tople postelje, sve više ljudi se odlučuje da svoj dan započne napolju, umesto u ušuškanosti svog doma.
Svako ima drugačiju jutarnju rutinu, ali jedno je zajedničko svima - dobar doručak! Iz istog razloga mi smo danas u potrazi za idealnim mestom za početak jednog prolećnog dana.
Pronalaženje savršenog mesta za doručak u Beogradu otežano je ogromnom i izvrsnom ponudom, koja progresivno raste.
Kako za nas početak dana ne ide bez šoljice kafe, odlučili smo se za doručak na mestu poznatom po najboljoj kafi koja stiže sa dalekih plantaža i ono što je najbolje - nalazi se na čak 13 lokacija u Beogradu!
Osim što se gosti Kafeterije svakog jutra mogu razbuditi uz ukus kafe vrhunskog kvaliteta i uživati u specijalno pripremljenim blendovima Indije, Brazila, Kolumbije, Kenije ili Etiopije, takođe se mogu opredeliti i za bezkofeinske napitke (čajeve, smutije, ceđene sokove...). Tajna koja se krije u prepoznatljivom i svežem ukusu kafe je ta da se proces prženja, a zatim i mlevenja odvija neposredno pred konzumaciju, a količine su uvek dozirane. Ukoliko ste samo u prolazu, svoju kafu možete uzeti i za poneti ili kupiti pakovanje kafe koju ćete moći da pijete kod kuće!
Dok smo prilazili lokalu primetili smo da je bašta, na uglu Makenzijeve i Novopazarske, gotovo krcata! Iako je sunčano vreme prosto mamilo, temperatura je i dalje bila ispod 10°C ,pa smo se odlučili da sednemo unutra. Ulaskom u lokal spazili smo slobodan sto kraj prozora, gde smo, iako sedimo u zatvorenom, i dalje mogli da upijamo zrake jutarnjeg Sunca. Osoblje je prijatno, mlado i simpatično, ali ih je bio nedovoljan broj za prepun lokal, što dovelo do toga da mnogi ljudi predugo čekaju na porudžbine i račun.
Nakon što smo odabrali cappuccino željenog blenda, prešli smo na odabir svog prvog obroka tog dana. Lepo dizajnirani meni nudi nekoliko vrsta kroasana, mafina i muslija za doručak i fine opcije za brunch. Odlučili smo se da probamo kroasan sa pršutom, rukolom i sirom, kao i crni kroasan sa mocarelom, paradajzom i pestom od rukole. Prepuni sastojcima kroasani do nas stižu reprezentativno servirani na drvenoj ukrasnoj dasci i spremni za klopanje. Iako smo se od slanog kroasana fino zasitili, nismo mogli da odolimo a da ne uzmemo i jedan sa nutelom i bademom! Na naše iznenađenje, koje je preraslo u oduševljenje, kroasan je bio toliko pun nutelom da je ona iz njega curila pri svakom zalogaju.
Dok su nam naša nepca zahvaljivala na ovom čulnom blaženstvu koje smo doživeli, otišli smo s mislima o sledećem susretu gde ćemo se sigurno uhvatiti u koštac s onim sendvičima I tortiljama koje nismo stigli ovom prilikom da probamo.
Ako ste i vi u potrazi za izvrsnim doručkom, po pristupačnoj ceni, Kafeterija je naša topla preporuka. Naš doručak za dvoje, koji se sastojao od slanog kroasana (245 din.), crnog kroasana caprese (285 din.), jednog nutela-badem (205 din.) i dva cappuccina (370 din.- cena zavisi od blenda), izašao je 1105 din.
Katarina Šainović i Uglješa Đurić / Gde i Kad